Siegfried » Specials » Franse klassiekers

Hapklare recepten van Franse klassieke bereidingen

Hapklare recepten van Franse klassieke bereidingen De bakermat van onze hedendaagse gastronomie, de Franse keuken, kan uit zo'n enorm aanbod putten dat het aanleiding genoeg geeft om een aantal van die klassiekers onder de loep te nemen. In de loop van de tijd zijn een aantal gekende gerechten uitgegroeid tot vaste waarden op de huiselijke eettafel, maar evengoed zijn een aantal recepten nog steeds gastronomische parels die op een feestelijke tafel thuishoren. Zowel zoetekauwen als liefhebbers van een stukje vlees vinden hierin zeker hun gading. Wat maakt een gerecht een klassieker? Dat is een objectieve vraag waarop er eigenlijk geen objectief antwoord bestaat. Het frequente bereiden van het gerecht, de rijke historie van het gerecht en de gekendheid ervan zijn een aantal criteria die allicht bijdragen tot de titel van klassieker. Bij de besproken recepten van de onderstaande gerechten is dit niet anders. Door de jaren heen hebben deze bereidingen zich als basis getoond voor vele andere gerechten, zijn ze op ontelbare plaatsen geserveerd geweest en worden ze nog steeds aanschouwd als hedendaags, al hebben ze gewoonlijk al een behoorlijk stukje geschiedenis achter de rug.

De Franse keuken is zo divers en kan vanwege geografische overwegingen uit zo'n enorm aanbod aan producten en ingrediënten putten, dat het samen met de Indiase en Chinese keuken ze allicht tot de meest uitgebreide, gevarieerde keukens kan gerekend worden.
Het aanbod uit het noorden, bijvoorbeeld Normandië en de champagnestreek, met appels, boter, room, worsten, reuzel (varkensvet), rund- en varkensvlees, vis uit de Noordzee en Atlantische Oceaan en nog veel meer, verschilt een groot stuk van wat er in het zuiden des lands dan weer veel gebruikt wordt. Het Zuiden van Frankrijk heeft dan weer meer het Mediterraans getinte, zoals olijven, foie gras, tomaten, Provençaalse kruiden en de vissen uit de Middellandse Zee.

Een belangrijk aspect van Franse gastronomie zijn ook ongetwijfeld de kazen en wereldbekende wijnen en champagne.

De Franse keuken zoals wij ze kennen is eigenlijk de Parijse keuken, waar in de chique zaken het beste van de talloze regionale keukens van het land gecombineerd werd tot een verzameling, een basis als het ware voor onze manier van koken. Al eten Fransmannen afhankelijk van hun streek, allicht een héél andere keuken dan wij kennen.

Een aantal voorbeelden van Franse topgerechtjes, voor eender welke gelegenheid:
Franse Klassiekers: Crêpe Normande

Franse Klassiekers: Crêpe Normande

Het Normandische flensje is een wereldwijd gekend en vermaard klassiek Frans dessert. Gewonnen uit de rijke bodem van Normandië, in het noordwesten van Frankrijk, vervullen appels hier een belangrijke…
Franse klassiekers: gehaktbrood met eieren (paté des oeufs)

Franse klassiekers: gehaktbrood met eieren (paté des oeufs)

Een variatie op het vogelnestje, een gehaktbal gevuld met een hardgekookt eitje, is de Franse klassieker Paté des oeufs, of in het Nederlands: gehaktbrood met eieren. Lekker, origineel en een smaakbom…
Franse klassiekers: Runderfilet in bladerdeeg

Franse klassiekers: Runderfilet in bladerdeeg

Een feestelijk gerecht voor een feestelijk diner. De Franse klassieker "Filet de Boeuf en Croûte"is een wereldwijd gekend gerecht dat tal van variaties heeft in andere landen, zoals in Engeland, waar…
Franse klassiekers: vispannetje

Franse klassiekers: vispannetje

Een vispannetje is quasi overal verkrijgbaar in de betere bistro of eetgelegenheid. Het is een ovenschoteltje met vis uit de Noordzee en de Atlantische Oceaan, vaak verrijkt met zeevruchten. Kenmerken…
Gepubliceerd door Siegfried op 03-12-2012, laatst gewijzigd op 19-12-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Image courtesy of xedos4 / FreeDigitalPhotos.net
  • Image courtesy of Matt Banks / FreeDigitalPhotos.net
  • www.wikipedia.com
  • www.google.be