Hapklare recepten van Franse klassieke bereidingen
De bakermat van onze hedendaagse gastronomie, de Franse keuken, kan uit zo'n enorm aanbod putten dat het aanleiding genoeg geeft om een aantal van die klassiekers onder de loep te nemen. In de loop van de tijd zijn een aantal gekende gerechten uitgegroeid tot vaste waarden op de huiselijke eettafel, maar evengoed zijn een aantal recepten nog steeds gastronomische parels die op een feestelijke tafel thuishoren. Zowel zoetekauwen als liefhebbers van een stukje vlees vinden hierin zeker hun gading.
Wat maakt een gerecht een klassieker? Dat is een objectieve vraag waarop er eigenlijk geen objectief antwoord bestaat. Het frequente bereiden van het gerecht, de rijke historie van het gerecht en de gekendheid ervan zijn een aantal criteria die allicht bijdragen tot de titel van klassieker. Bij de besproken recepten van de onderstaande gerechten is dit niet anders. Door de jaren heen hebben deze bereidingen zich als basis getoond voor vele andere gerechten, zijn ze op ontelbare plaatsen geserveerd geweest en worden ze nog steeds aanschouwd als hedendaags, al hebben ze gewoonlijk al een behoorlijk stukje geschiedenis achter de rug.
De Franse keuken is zo divers en kan vanwege geografische overwegingen uit zo'n enorm aanbod aan producten en ingrediënten putten, dat het samen met de Indiase en Chinese keuken ze allicht tot de meest uitgebreide, gevarieerde keukens kan gerekend worden.
Het aanbod uit het noorden, bijvoorbeeld Normandië en de champagnestreek, met appels, boter, room, worsten, reuzel (varkensvet), rund- en varkensvlees, vis uit de Noordzee en Atlantische Oceaan en nog veel meer, verschilt een groot stuk van wat er in het zuiden des lands dan weer veel gebruikt wordt. Het Zuiden van Frankrijk heeft dan weer meer het Mediterraans getinte, zoals olijven, foie gras, tomaten, Provençaalse kruiden en de vissen uit de Middellandse Zee.
Een belangrijk aspect van Franse gastronomie zijn ook ongetwijfeld de kazen en wereldbekende wijnen en champagne.
De Franse keuken zoals wij ze kennen is eigenlijk de Parijse keuken, waar in de chique zaken het beste van de talloze regionale keukens van het land gecombineerd werd tot een verzameling, een basis als het ware voor onze manier van koken. Al eten Fransmannen afhankelijk van hun streek, allicht een héél andere keuken dan wij kennen.
Een aantal voorbeelden van Franse topgerechtjes, voor eender welke gelegenheid: