De bekendste salades onder de loep en op het bord!
Iedereen heeft vroeg of laat al eens een salade gegeten op restaurant of thuis al eens geëxperimenteerd om een creatieve of klassiek getinte salade te bereiden. Vaak staat een salade synoniem voor dieet en wordt de gastronomische waarde van een salade geminimaliseerd, terwijl een goed bereide salade met de nodige variatie aan vlees of vis perfect als een waardige maaltijd kan doorgaan, die bovendien vaak nog lekker en gezond is ook!
Een salade is een koud gerecht, dat vaak bereid wordt met olie en azijn (of met mayonaise, dat dan weer een mengsel is van olie, azijn en eieren). Het wordt regelmatig gebruikt als voorgerecht bij een diner of als bijgerecht of groente bij een maaltijd. Een salade wordt vaak gezien als een gezond gerecht, vandaar dat het regelmatig op de menu staat bij een dieet, al kunnen salades perfect gegeten als worden als volledige maaltijd en zo gastronomisch als gewenst gemaakt worden met tal van exotische of exquisiete ingrediënten, zoals tegenwoordig vaak het geval is in het betere restaurant.
De basisbestanddelen van een salade zijn uiteraard sla in alle vormen, maten en soorten. Vaak aangevuld door andere al dan niet voorgekookte groenten zoals wortel, komkommer, ui, augurk, tomaat en tal van andere groenten.
De uitbreidingen voor een salade zijn quasi oneindig, vlees, vis, fruit, noten, aardappelen, rijst, pasta, ei, brood ...
Een aantal klassiekers van naaldje tot draadje uitgelegd:
- Caesar salade: Romeinse salade met kip
- Salade Niçoise: Franse salade met vis
- Waldorf salade: Amerikaanse salade met kip of vlees of vegetarisch
- Salade Folle: Franse salade uit de Nouvelle Cuisine met foie gras of mix van vlees en vis